lördag 20 juli 2013

Spännande utgivning i augusti

Välkommna till BokrecensionerNu´s spännande utgivningsinlägg! Dessa kommer varje månad och visar ett begränsat urval av böcker (både pocket och inbundet) som utkommer följande månad. Jag har valt ut några av de som jag tycker verkar bra eller intressanta. Vissa har jag redan läst och då finns det länkar till recensionerna :) Enjoy!
_______________________________________________________________


Det finns råttor överallt utom på Antarktis
Sara Beischer
Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Det är 90-tal. Clara går i 7:an och en ny kille börjar i klassen. Christian Breken. De dras snart till varandra; ingen av dem passar in, ingen kommer från det fina villaområdet och båda drivs de av en stark längtan därifrån. Christian vägrar anpassa sig och de vuxna kallar honom gränslös. Mellan Clara och Christian utvecklas en särskild vänskap och tillsammans upplever de en tid av uppror och motstånd i den lilla staden på västkusten. Sedan försvinner han. Bort från staden, ut ur hennes liv.
Tjugo år senare står hon på stadens perrong igen, framgångsrik och förflyttad till en bekväm medelklasstillvaro, men när hon plötsligt skymtar Christian påminns hon om vem hon en gång var och vad hon en gång lämnade.

Sara Beischer debuterade 2012 med den uppmärksammade och prisade romanen Jag ska egentligen inte jobba här. Nu är hon tillbaka med en knivskarp men varm skildring av två arbetarklassungar i en liten småstad i Sverige på 90-talet. Och precis som i debuten tränger hon skickligt in i en ung människas verklighet. Det handlar om hur svårt det är för dem som inte passar in i mallen. Och hur olika det kan gå.

Det finns råttor överallt utom på Antarktis är en bok som förnyar arbetarlitteraturen och talar om klass på ett nytt och alldeles självklart sätt.
"
_______________________________________________________________

Det mest förbjudna
Kerstin Thorvall
Min recension [Klicka]
Pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Banbrytande om kvinnlig sexualitet
Höstens fyra böcker i serien Albert Bonniers Klassiker är av helt olika karaktär och skrevs under olika epoker, men de har alla det gemensamt att det är kvinnors villkor som står i fokus. När vi på redaktionen letar i våra arkiv efter titlar att lyfta fram i serien är det ofta de manliga författarna som dominerar - i höstens släpp har vi velat lyfta fram fyra riktigt starka texter som har bäring än idag om kvinnor som går sin egen väg.

En dotter och en mamma och en pappa som dör när flickan är elva. En stark rigid martyrmor med en rädd och lydig dotter, snäll och snäll och snäll, tills hon sent i livet exploderar i ett tonårstrots som hon skjutit upp i tjugofem år. Effekten blir våldsam. I en blandning av ångest och triumf kastar sig den vuxna dottern handlöst i famnen på det mest förbjudna. Galen av kättja och revolt gör hon det, medan modern ser på och nästan dör av förfäran. Vilket också är meningen.

För den sjuttiotalsinspirerade formen står den finska designern och illustratören Maija Louekari som för många är mest känd för sina färgsprakande och uttrycksfulla mönster för finska Marimekko.
"
_______________________________________________________________

För dig nära
Sylvia Day
Min recension [Klicka]
Häftad
Beskrivning från Adlibris:
"Femtio nyanser-febern har drabbat världen och med den följer en ny generation erotisk litteratur. För dig nära är den tredje delen i Crossfireserien, Sylvia Days internationella succé.
Från det första ögonblicket när jag träffade Gideon Cross såg jag något i honom som jag behövde. Något jag inte kunde motstå. Jag såg hans mörka och skadade själ så lik min egen. Jag drogs till honom, jag ville vara med honom för att överhuvudtaget kunna fungera.

För dig blottad ges ut i april, För dig sedd i juni och den tredje och avslutande delen, För dig nära, ges ut i september.
"
_______________________________________________________________

Den tomma stolen
JK Rowling
Min recension [Klicka]
Pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Efter världssuccéen med böckerna om trollkarlen Harry Potter slog den prisbelönade författaren J.K. Rowling igenom med sin första roman för vuxna. Nu kommer Den tomma stolen i pocket! 
Den engelska småstaden Pagford glider in i ett chocktillstånd när Barry Fairbrother oväntat dör, knappt fyrtio år gammal.

Utåt sett tycks staden med sitt kullerstenstorg och den historiska klosterkyrkan vara en idyll - men under den vackra ytan döljer sig en ort i krig. Rika i strid med de fattiga, tonåringar i kamp med sina föräldrar, hustrur i krig med sina män, lärare i fejd med sina elever. Mörka hemligheter finns sannerligen i staden Pagford. Och när Barry dör efterlämnar han en tom stol i grevskapsrådet, en stol som snart blir anledningen till den värsta strid som det lilla samhället någonsin har varit med om. Vem kommer att vinna det val som kännetecknas av lidelser, falskhet och oväntade upptäckter?

Den tomma stolen är en suggestiv och oavbrutet överraskande roman som dessutom innehåller en stor portion svart humor.
"
_______________________________________________________________

Under kupolen
Stephen King
Min recension [Klicka]
Pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Pestens tid möter Flugornas herre. 
Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chester's Mill, Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Nästan samtidigt kör en timmertransport in i samma osynliga vägg. Något oförklarligt har hänt: ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol. Inget kan komma förbi kraftfältet. Ingen kan ta sig in i staden och ingen kan ta sig ut. Invånarna i Chester's Mill är isolerade från omvärlden.

Det dröjer inte många dagar innan det lilla samhället börjar falla sönder. stadens starke man, bilhandlaren och viceborgmästaren Big Jim Rennie, tar tillfället i akt och utser nya poliser som lyder hans minsta vink. Han har nämligen en hel del olika intressen att bevaka.

Samtidigt lyckas USA:s armé nå fram till den före detta armékaptenen och Irakveteranen Dale "Barbie" Barbara som den senaste tiden jobbat som grillkock i staden. Presidenten vill att barbnie ska försöka ta reda på vad det är som orsakar det oförklarliga kraftfältet. Ganska snart visar det sig att abrbies undersökningar leder honom på kollisionskurs med Big Jim Rennie.

Med hjälp av ett stort persongalleri och en klaustrofobisk miljö, skildrar Stephen King människans mörka sidor och visar hur bräckligt vårt civiliserade samhälle är.
"
_______________________________________________________________

En engelsman i Paris
Nicolas Barreau
Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Fransk feeling och elegans 
Trettioåriga Aurélie Bredin vandrar ensam och sorgsen på Paris gator. Hennes far har nyligen dött och hennes pojkvän har lämnat henne för en annan kvinna.

Under sin promenad kommer hon till en bokhandel där hon hittar boken En engelsman i Paris av den engelska författaren Robert Miller. Boken beskriver hur han kom till Paris för en lansering och träffade en kvinna.

Till sin förvåning upptäcker Aurélie att kvinnan liknar henne själv och att berättelsen delvis utspelar sig på pappans restaurang, Temps des Cerices, som hon nu fått ärva.

Aurélie blir besatt av att få träffa författaren. Hennes försök att kontakta den attraktive men skygge Robert Miller lyckas inte. Framförallt är redaktören på förlaget inte hjälpsam. Men Aurélie ger inte upp. Hon skriver till författaren och bjuder honom på en romantisk middag. Och en dag får hon svar. Det blir ett möte som hon aldrig hade kunnat drömma om ?
"
_______________________________________________________________

Farväl för nybörjare
Anne Tyler
Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Aaron är en 35-årig bokförläggare som på grund av ett lättare handikapp sedan barndomen vant sig vid att leva under sin mors och systers beskydd. Hans liv tar dock en ny vändning när han möter Dorothy, en åtta år äldre läkare som vägrar att dalta med honom.
De blir kära, gifter sig och lever sedan i ett stabilt och kär- leksfullt äktenskap. Då händer det ofattbara ett träd faller ner över deras hus och Dorothy dör.

Aaron är förkrossad. Men en dag dyker Dorothy upp igen, och även om ingen annan kan se henne så finner Aaron tröst i besöken. Och sakta, sakta börjar Aaron hitta ett sätt att säga farväl på.
"
_______________________________________________________________

La peregrina
Cecilia Samarin
Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Jamilet trodde fortfarande på att señor Peregrino hade älskat Rosa högre än någonting annat i världen. Men samtidigt var hon förvånad över att han visste så lite om henne Den unga mexikanskan Jamilet bor i Los Angeles, där hon genom sitt arbete på ett psykiatriskt sjukhus blir god vän med den excentriske señor Peregrino. Med Jamilets hjälp får señor Peregrino tillbaka sin frihet, och han gör henne officiellt till sin arvinge. Men Jamilet kan inte glömma señor Peregrinos berättelse om hur han som ung vandrade den legendariska pilgrimsvägen till Santiago de Compostela och mötte sitt livs kärlek Rosa bara för att förlora henne igen. Jamilet känner ett oförklarligt band till Rosa. När hon får veta att både hon och Rosa föddes med samma slags födelsemärke, satsar hon allt på att ta reda på Rosas historia, även om det innebär att hon måste bryta mot lagen och sätta sitt förhållande till señor Peregrino på spel. Hennes sökande för henne till Mexico och Spanien och hon gör upptäckter som är mer fantastiska än hon någonsin kunnat föreställa sig."
_______________________________________________________________

Elden
Maria V. Snyder
Pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Elden
LÄROTIDEN ÄR ÖVER ... NU BÖRJAR DET RIKTIGA TESTET.

När ryktet att Yelena är en själafinnare, med makten att fånga och släppa lös själar, sprids som en löpeld blir folk oroliga. Redan sedan tidigare har hennes ovanliga förmågor och förflutna skilt henne från de andra. Medan det magiska rådet diskuterar Yelenas framtid får hon ett oroväckande meddelande: Det planeras en sammansvärjning mot hennes hemland, ledd av en mordisk magiker hon redan har besegrat en gång.

Hoppet om att kunna återförenas med sin älskade driver henne framåt på en resa där alla hennes förmågor sätts på prov. Under färden möter hon allierade, fiender, älskare och påstådda lönnmördare, och allas lojalitet går att ifrågasätta. Vem är egentligen vän och vem är fiende? Yelena har nu en chans att visa vad hon går för och rädda landet hon älskar.
"
_______________________________________________________________

Njutning - berättelser om kärlek, känslor och kemi
Ulf Ellervik
Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Varför kan inte en förälskelse vara livet ut? Varför njuter vi av god mat? Vad händer med oss när vi blir deprimerade?
Ulf Ellerviks följer upp sin bok Ond kemi med en bok om kemins ljusa sidor.

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område. För sitt manus Ond kemi belönades han med -priset 2010.
"
_______________________________________________________________

2 kommentarer:

  1. Borde ta och läsa Under kupolen inom en snar framtid, ser/följer tv-serien och det känns nästan som en synd att se tv-serien innan jag läst boken :s

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt bra! En mastodontbok men helt klart värd tiden!

      Radera